Épül a falu kemencéje

Csólyospálos Község Önkormányzata tavaly döntött úgy, hogy bekapcsolódik a Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programba.

A Program fő célja, hogy az Európai Unió támogatásával lehetőséget biztosítson a magyar-szerb határvidék közös fejlesztésére egy harmonikus, együttműködő, fenntartható és biztonságos környezettel rendelkező régió létrehozásával.

 Az együttműködés keretében a közös kulturális és természeti örökség megőrzése, a gazdasági lehetőségek kiaknázásának erősítése, közös oktatási, kutatási tevékenységek erősítése a fő cél, elősegítve a munkahelyteremtést, valamint csökkentve a Schengeni külső határon való elhelyezkedés negatív hatásait.

A célok megvalósítása érdekében a két ország önkormányzatai, civil szervezetei, turisztikai szervezetei, oktatási intézményei, stb. pályázhatnak különböző forrásokra. Alapvető követelmény, hogy a projekteket partnerségben kell végrehajtani (a vezető partner elv figyelembe vételével), amelyet a vezető partner és további projekt partnerek alkotnak. Fontos feltétel, hogy legalább egy projekt partnert – a vezető partner székhelyéhez képest – a határ másik oldaláról kell bevonni a megvalósításba.

Önkormányzatunk, mint vezető partner összefogva a kecskeméti székhelyű Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal és a szerb Törökbecse (Novi Bečej) önkormányzatával „Elfelejtett kulturális, természeti örökségeink felfedezése a magyar-szerb határ menti régióban” címmel pályázatot nyújtott be, amely kedvező elbírálásban részesült.

A projekt megvalósítása során a partnerek feladata a réti mészkő, mint a szerb-magyar határ menti régió közös természeti, történelmi és kulturális örökségének megőrzése, tudományos igényű megalapozó kutatáson, turisztikai tematikus útvonal kijelölésén és népszerűsítő, marketing cselekvési program megvalósításán keresztül.

parkolo_2

A programnak köszönhetően Csólyospáloson több fejlesztés valósul meg, amelyek valamilyen módon kapcsolhatóak a réti mészkőhöz. Például autóparkoló (képünkön) létesült a Helytörténeti Gyűjtemény épülete előtt,  a Közösségi Házban eszközbeszerzésekre kerül sor (pl. projektor), udvarán pedig szeptember végén megépítésre kerül a „falu kemencéje” (képünkön), amelyet a tervek szerint tavasztól közösségi és családi rendezvények alkalmával  bárki használhat majd finom étkek elkészítése céljából. A kültéri építményt Major László budapesti mester és munkatársai készítik bontott téglából. A csapat munkásságáról a www.majorkandallo.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők bővebben.

WP_000945

Az elnyert forrásból tervezzük finanszírozni annak a szakácskönyvnek a kiadását is, amelyben elsősorban helyi lakosok receptjeit jelenítjük meg. További jó hír, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság az általa elnyert támogatást a Csólyospálosi Földtani Feltárás Természetvédelmi Terület (képünkön) fejlesztésére fogja fordítani, tehát ez a pénz is községünkben kerül elköltésre.

Foldtani_feltaras

A program nyitó rendezvényére május 22-én Kecskeméten a Természet Házában került sor, de a nyár végén Szerbiában is volt egy munkaértekezlet. A záró esemény pedig községünkben lesz majd novemberben vagy decemberben, összekötve egy, a réti mészkőre épülő szakmai konferenciával.

Á. Fúrús János
polgármester

1203_husrb_slogan_hu_292px1203_husrb_logo_hu_292px1203_husrb_eu_logo_left_hu_292px