Kirándulás a Föld napján

A 4. és 5. osztályosok, valamint a Zöldike szakkör tagjai 2017. április 22-én Szegedre utaztak. A Móra Ferenc Múzeum természettudományos kiállítását megtekintették egy szakember vezetésével. Betekintést nyertek a Föld kialakulásának történetébe, működésének mikéntjébe. Láthattak ízelítőt az állatok érdekes világából.

Az emberek sok évtizeddel ezelőtt is még a környezettel nagyobb összhangban éltek, amire manapság is törekedni kellene. A múzeum néprajzi kiállítása is ad erre példát. A többi látnivalót is érdeklődéssel szemlélték a tanulók: a régi papucsokat, természetesen köztük a szegedit is, a rengeteg régi plakátot és a „Minden, ami arany” című kiállítást.

Tájékozódj, hogy cselekedni tudj! A 27. Föld napja javasolt témája a tájékozódás, tudásunk elmélyítése a környezeti és éghajlati kérdésekről, hogy tisztában legyünk a Földet fenyegető veszélyekkel. Cselekvésre ösztönző tudás és tájékozottság kell ahhoz, hogy érdemben fellépjünk környezetünk, jövőnk védelmében. (Forrás: http://www.fna.hu/afoldnapja)

A Szent István téri víztorony megtekintése során megtudhatták, hogyan jut el az ivóvíz a háztartásokba. Az „öreg hölgynek” becézett víztorony a legelső vasbeton víztornyok egyike. Olyan sikeres alkotás, hogy a későbbi víztoronyépítésben még évtizedekig szolgált mintaként. Ma a legidősebb, működő vasbeton víztorony Magyarországon.

Juhászné Szekeres Ildikó, tanító