A karcagi lehet, hogy hungarikum, de a csólyospálosinál meg nincs jobb – állítják a helybéliek a csólyospálosi birkapörköltről, melynek tiszteletére immár tizenharmadik alkalommal rendeztek fesztivált.
A település vigasságához tizenhét bográcsban, több mint 5 mázsa húst rotyogtattak a főzők. A bográcsok „söndörgetése” a férfiak privilégiuma, s mint mondják az egyik alap, hogy a húsdarabolásnál eltávolítsák a faggyús részeket és a főzéshez is csak annyi zsír kell, amennyivel kikenik a bográcsot.
A csontos részek kerülnek alulra, majd rétegesen a vöröshagyma és a többi hús. A főzők csak hagyományos fűszereket: sót, borsot, köménymagot használnak, de egy-egy tubus csípős-, és csemege paprikakrém, valamint házi paprikaőrlemény is dukál az egészhez. „Fontos az is, hogy a birka ne lásson fakanalat!” – tették hozzá, azaz nem kavargatni, hanem „söndörgetni” kell a bográcsot a lassú tűz fölött, majd 3-4 óra múltán megfordítható és a nagyobb csontos darabok kiszedését követően tálalható is az igazi csólyospálosi birkapörkölt.
A Nyári Birkapörköltfőző Fesztivál az önkormányzat legnagyobb rendezvényének számít évek óta. Most megdőlt a korábbi rekord, mert ennyien még nem főztek egyszerre és több mint öt mázsa hús került a bográcsokba. Kellett is ennyi alapanyag, mert sokan érkeznek a környékbeli településekről ilyenkor, hogy egyenek az itteni ételek királyából – mondta el Á. Fúrús János polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy a háromnapos kulturális, sport és gasztronómiai eseményt egy rendhagyó helyszínen, az új, fedett piactéren nyitották meg. A nyitóhangversenyen a Csólyospálosi Hagyományőrző Asszonykórus, az üllési Királydinnye Citerazenekar és a Sepsiszentgyörgyről érkezett, Constantin Rozália és művészbarátai működtek közre.
A zsűri tagjait ezúttal kevesen irigyelték, hiszen igen sokat kellett kóstolniuk mire megszületett a főzőverseny végeredménye. Az idei évben Harkai Zoltán birkapörköltjét ítélték a legfinomabbnak. A győztes azon húsfőzők közé tartozik, aki mind a tizenhárom versenyen indult, de diadalmaskodnia most sikerült először. A második helyet ezúttal a tavalyi győztes, Fodor Szabolcs szerezte meg, míg Faragó István lett a harmadik.
Pogácsasütő verseny is színesítette a programokat. A bírálók ifj. Seres Gézáné süteményét választották a legjobbnak, második lett Kiss Zoltánné, a harmadik pedig Gábor Zoltán.
A fesztivál egyik kiemelkedő eseménye, a legnagyobb helyi elismerés a „Csólyospálos Községért” kitüntető cím átadása volt. A képviselő-testület döntése alapján idén a 95 éves Czifrik Ferenc vehette át az elismerést a településalapító tevékenységéért. Csólyospálos önálló életét 1945-ben kezdte. Feri bácsi tagja volt a falu első önkormányzatának, ő volt a település első községi bírója 70 évvel ezelőtt.
Húsz éve fociznak és 10-10 az állás
1996-ban mérték össze az erejüket először a két településrész Csólyos és Pálos focistái. Az évenkénti meccs győztese egy évig őrizheti az erdélyi fafaragó, Török Imre által készített kupát, a „Csólyospálos Nagydíjat”. Az első meccset a pálosiak nyerték 2-1-re és a múlt szombati összecsapáson is ők győztek 4-2-re. Összesítésben ezzel 10-10-re módosult a falusi derbi állása. Az összecsapás legjobbjának különdíjat ajánlott fel a Budapesten élő Varga Ferenc, aki imádja Csólyospálost. A díjalapító a kupát személyesen adta át Horpáczi Dénesnek, a pálosiak játékosának.
Forrás:
baon.hu / Tapodi Kálmán
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/megdolt-a-helyi-fozorekord-622456