Olvasni jó!!!

„Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.”- vallja Mark Twain. Az biztos, hogy ez a vád a hetedik osztályt nem érheti. A tavalyi tanévben kiérdemelték a legtöbbet olvasó osztály címet az iskolában, amely nagyban köszönhető a népszerű írónő, Leiner Laura Szent Johanna Gimi című könyvsorozatának is. Idén újabb tanúbizonyságát adták az olvasás iránti szeretetüknek.

Szeptemberben az osztály hat lánytagja keresett meg azzal a kéréssel, hogy segítsem őket egy levelezős versenyben, mint felkészítő tanár a már említett könyvsorozat kapcsán. Ilyen kérésre természetesen nem lehet nemet mondani.

A versenyt Zalakomár község Művelődési Háza szervezte, s az ország minden részéről neveztek rá főként középiskolás diákok. Mivel háromfős csapatokban lehetett jelentkezni, két csapatot is indítottunk, bár a feladatokat mindig közösen, együttes erőbedobással valósítottuk meg. Egymás között csak olvasókörnek hívott kis közösségünkkel több, mint fél éven keresztül rendszeresen összejöttünk, olvastunk, nevettünk, rajzoltunk, írtunk, vágtunk… Legtöbbször hétvégén szántuk rá szabadidőnket, hogy a határidőket tartani tudjuk.

A verseny minden fordulója a sorozat egy kötetéhez kapcsolódott, állt egy 90 kérdésből álló tesztfeladatból, egy 10 kérdéses Ki mondta? részből, valamint egy kreatív feladatból, vagy projektből. A projekt vagy írásos, vagy rajzos formát követelt meg: írtunk könyvajánlót, önéletrajzot, készítettünk szórólapot, ragasztottunk Naprendszert, bohócot, rajzoltunk olvasást népszerűsítő plakátot, sőt iskolai tablót is.

A lányok kitartása nem volt hiábavaló, hiszen örömmel számolhatok be a szép eredményekről. A 373 induló csapat közül iskolánk tanulói a 11. illetve 12. legjobb eredménnyel zárták a versenyt. Tekintve, hogy országos versenyről van szó, zömében középiskolás tanulókkal, ez a teljesítmény nagy boldogsággal és büszkeséggel tölt el bennünket.

Az olvasókör tagjai: Bozóki Fanni, Fodor Gyöngyvér, Gyuris Zsófia, Halácsi Anna, Provics Lili és Zsemberi Zsuzsanna.

Vegyes érzelmekkel vettük tudomásul, hogy a verseny lezárult, nagyon jó érzés, hogy megcsináltuk, de máris hiányzik. A lányok kérdésére, miszerint, ha találnak hasonló versenyt, számíthatnak-e támogatásra, a válasz természetesen: IGEN!

Provicsné Fodor Nórafelkészítő tanár