Testvériskolai találkozó

„Nem az együttlét múló percei kötik össze a baráti szíveket, hanem az együtt eltöltött idők felejthetetlen emlékei”- szól az idézet, amellyel testvériskolai kapcsolatunkat is jellemezhetnénk. Valóban múló perceknek tűntek ismét az együtt töltött napok az Erdőfüléről érkezett gyerekek és pedagógusaik társaságában, s valóban rengeteg új élménnyel, felejthetetlen emlékkel gazdagodtunk e pár nap alatt. Ahhoz pedig, hogy régi és új baráti szívek kötődnek egymáshoz, nem is férhet kétség.

bethlengalap

Idén 11. alkalommal július 10-14. között találkoztak az erdélyi és a csólyospálosi gyerekek, pedagógusok. Szám szerint 47-en vettek részt az öt napon át tartó változatos, színes programokon. Ez alakalommal mi voltunk a vendéglátók. A helyszín a Mórahalom közelében fekvő Nagyszéksósi Kulcsosház volt, ahol az önkormányzat által a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától nyert 800 ezer forintos pályázati forrásnak köszönhetően, valamint szülői támogatással táborozhattak a gyerekek. A program finanszírozása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével valósult meg. A helyszín ideális volt: bivalyrezervátum a szomszédban, focipálya, játszótér, kerti kiülők, nagy füves tér, sütögetőhelyek biztosították a programok közötti szabadidő hasznos eltöltését, vagy lehetett egyszerűen csak beszélgetni, játszani, pihenni a nagy közös hálótermekben.

Erdőfüléről érkező barátaink között sok új arc fogadott bennünket, de voltak olyanok is, akik már évek óta visszajáró vendégeink. A csólyospálosi gyerekek között pedig akadt olyan is, aki mind a 11 találkozón részt vett. Első napon, vasárnap délután találkoztunk, s rövid üdvözlés, ismerkedés, szobafoglalás és az első közös vacsora után rögtön két izgalmas programon vehettünk részt. Mivel erre a napra esett az foci EB döntő mérkőzése, a futballrajongók egy mórahalmi szállodában szurkolhatták végig az eseményt. A többiekkel pedig a Mórahalmi Patkó Lovas Színház Musicalek Lóhátról című egyedülálló, hangulatos és látványos produkcióját tekinthettük meg többek között Pintér Tibor, Papadimitriu Athina, Janza Kata és Rubint Réka közreműködésével.

Hétfőn reggel (s a nagy sikerre való tekintettel minden további reggelen) a lelkes tanár nénik a „meglepően” fáradtnak tűnő gyereksereget nótaszóval ébresztették. A nap mindjárt egy kis játékkal indult, amelynek keretében a gyerekek: kicsik és nagyok, erdőfüleiek és csólyosiak vegyesen kisebb csapatokba rendeződtek az esti vetélkedőhöz. Napközben így volt idő megbeszélni a csapatnevet, csatakiáltást, megismerni egymást kicsit alaposabban. A délelőtt folyamán a Mórahalmi Mini Hungary Park a történelmi Magyarország nevezetes épületeit bemutató makett-műemlékei között tettünk sétát, délután pedig a Szent Erzsébet Fürdőben frissülhettünk fel. A vacsora után kezdetét vette a játékos, tréfás vetélkedő, melynek keretében a gyerekek mára feledésbe merülő régi tábori játékokkal (lekváros kenyér evő verseny, öltöztetős játék, tojásdobálás) versengtek egymással.

A keddi napot Ópusztaszeren töltöttük. A Nemzeti Történelmi Emlékparkban megtekintettük a Feszty-körképet, valamint egy 3D-s filmet Magyarország történelméről, láttunk íjászbemutatót, sőt, mi magunk is kipróbálhattuk az íjászkodást. A délután folyamán az emlékpark szomszédságában található Csillagösvény Élményparkban töltöttünk szórakoztató órákat: 3,5 kilométeres sövénylabirintusban (ami egyébként a legendás csodaszarvast mintázza) kerestük a kiutat a kezünkbe kapott kérdéssor helyes megoldásának segítségével, majd a rekkenő hőségben jólesett kikapcsolódni a „vizes” játszótéren, ahol kedvünkre sarazhattunk, homokozhattunk, építhettünk.

A szerdai nap sikerült talán a leginkább színesre, változatosra. Délelőtt Szegedre utaztunk, ahol egy rövid városnéző séta során megmutattuk barátainknak a város nevezetes helyeit, épületeit, felkapaszkodtunk a Szegedi Fogadalmi Templom tornyának 300 lépcsőfokán, hogy gyönyörködhessünk a kilátásban (még a dorozsmai templomot is tisztán lehetett látni). Ezt követően a tűző nap elől a Vadaspark árnyas fái adtak menedéket, ahol tettünk egy rövid sétát, miközben megismerkedtünk az itt élő állatokkal. A sok séta után a tikkasztó hőségben igazi felfrissülés volt újra a Mórahalmi Fürdő medencéiben csobbanni. A nap azonban itt még nem ért véget. A szállásra visszaérkezve néhány csólyospálosi szülő várt minket, akik már előkészítették a terepet a sütögetéshez: roskadozott az asztal a sok finom ételtől, italtól. A tüzet körbeülve felelevenedtek bennünk a mögöttünk álló napok élményei, eseményei. Valóban, mintha csak múló percek lettek volna, telis-tele felejthetetlen emlékekkel. Másnap reggel eljött a búcsú ideje: örömtől, kialvatlanságtól és meghatottságtól csillogó szemek, hálás búcsúszavak, kedves ajándékok, sok-sok ölelés, régi és új kapcsolatok, egyre több szállal kötődő baráti szívek. Ahogyan kedves erdélyi kolléganőnk a hazaérkezés után a telefonba mondta: erősen jól éreztük magunkat!

A táborozók nevében: Provicsné Fodor Nóra

További képek hamarosan! – szerk.