Csólyosiak vágtak disznót Szankon

Ki korán kelt, vidám társaságokra lelt február 24-én, szombaton a szanki piactéren, ahol „Ízig-vérig disznótor” elnevezéssel kistérségi vetélkedőre várták a csapatokat.
Összesen nyolc csoport állt össze – közöttük a Szeretem Csólyospálost Mozgalom aktivistáiból verbuválódott gárda – a hagyományteremtő céllal életre hívott versengésre. Ott voltak Szank község erdélyi testvértelepülésének,  Nagygalambfalvának a küldöttei is, akik mifelénk ritkábban használt fűszerekkel –  például a csomborral – is, ízesítették ételeiket. A Gyerkó Levente polgármester vezette galambfalvi böllérhad ragaszkodott az ottani hagyományokhoz és fenyőgyantás szalmával pörzsölték a disznót.

 

Természetesen mindegyik induló a saját főztjére/sültjére esküdött, mint ahogyan az is kiderült, hogy mindenütt jobb pálinkát főznek, mint a rivális településen. Mindez persze a vidám zrikálás része volt, hiszen ilyenkor sokféle turpisság belefér a vetélkedésbe.

A zsűrinek – amit Ganxsta „Döglégy” Zolee is erősített –, biztosan nem volt könnyű dolga a helyezések eldöntésében. Habár ez a nap nem is igazán a vetélkedésről szólt, hanem a barátságok megerősítéséről és a jó hangulatról, amiről az egyik jászszentlászlói résztvevő már délelőtt megjegyezte: „…sok disznónak befellegzett már, de a résztvevők egyre jobban érzik magukat…”

A csólyospálosi küldöttség (Barnáné Németh Anna, Sólya Józsefné, Zsemberiné Kocsis Zsuzsanna, Harkai Zoltán, Fodor István, Császár János, ifj. Zsemberi Mihály és Á. Fúrús János) egyébként nem vallott szégyent, hiszen „a legfinomabb sült hús” címet nekik ítélte a bíráló bizottság.

A nap végén az is eldőlt, hogy jövőre Jászszentlászló ad otthont a rendezvénynek.

Az „Ízig-vérig disznótor” résztvevői:
Jászszentlászló,
Móricgát,
Kömpöc,
Szeretem Csólyospálost Mozgalom,
Nagygalambfalva (Erdély)
Szank Község Önkormányzata
Együtt Szankért Egyesület,
Marton Petya és társai.

Forrás: baon.hu (Tapodi Kálmán)

Köszönetnyilvánítás

 Hálásan köszönöm azoknak a helyi lakosoknak, akik február 24-én a Szeretem Csólyospálost Mozgalom képviseletében részt vettek a szanki „Ízig-vérig disznótor” elnevezésű programon.  Köszönöm, hogy vállalták a hajnali kelést, a precíz és szakszerű munkát, valamint azt, hogy a napjukat feláldozták és Csólyospálos jó hírnevét öregbítették a rendezvényen. Jövőre Jászszentlászlón is számítok a közreműködésükre.

 Á. Fúrús János, polgármester